02In Restaurant D’Hoeve te Sint-Martens-Leerne (groot Deinze) kunt U iedere dag terecht uitgezonderd op maandag & dinsdag. Op Feestdagen is het restaurant meestal open.

Onze keuken biedt vreugde en genot voor oog en smaak. Het is een symfonie…, een lied vol geur en kleur uit ener pot. Deze, waar iemand verliefd op is.

Aan de voorgevel van D’Hoeve, als in tegenspraak met de drukke en verstedelijkte Leernsesteenweg, vallen meteen de kunstige, in druiventros gesnoeide buxusstruiken op. Ze zijn een voorafspiegeling van wat het hele restaurant typeert: oog voor detail, landelijke stijl, kwaliteit.

Eens over de drempel treed je binnen in een andere wereld, ga je over op een ander tempo. Het interieur, van oorsprong achttiende-eeuws en consequent gerestaureerd, ademt rust en onthaasting. Prachtig geklede poppen roepen de sfeer op van oude Engelse landhuizen, zoals ook de gedrapeerde stoelen en fauteuils dat doen.

Bloemstukken van verse bloemen brengen kleur en geur in het decoratieve geheel. In de voorste kamer van het huis – vroeger wellicht de ‘mooiste kamer’ – brandt het vuur in de open haard. Je eet er aan luxueus gedekte tafels die omringd zijn met klassieke buffetkasten en dressoirs. Huiselijk en tegelijk stijlvol.

In het ontvangstsalon kan de gast bij een aperitief eerst rustig antichambreren. Desgewenst licht de vrouw des huizes de dagsuggestie toe. Voor Nicole is dat de mooiste kant van het beroep: het sociale contact met de klanten. Ze houdt ervan hen te ontvangen alsof zij ze in haar eigen huis zou noden. Vandaar dat zij zoveel zorg besteedt aan de inrichting en de decoratie: het interieur moet gastvrijheid uitstralen, zodat de klanten zich welkom voelen. Tegelijk krijgen zij in de kwaliteit van het interieur een voorafspiegeling van wat de keuken hen te bieden heeft.

Ook chef-kok Thiery noemt de interactie met de klanten een groot surplus van zijn vak. Toen hij D’Hoeve 25 jaar geleden overnam was het een café, en hoewel hij en zijn vrouw er intussen een restaurant pur sangvan gemaakt hebben, ziet hij de sociale functie in meer dan één opzicht bewaard. ” Mensen komen terug, niet alleen omwille van het eten, maar ook omdat zij hiér willen zijn, in deze specifieke omgeving, in dit gezelschap. Daarom is het zo belangrijk dat we oog hebben voor het geheel, dat wij het niveau van het culinaire doortrekken in alle andere aspecten.”

In de keuken van D’Hoeve uit het streven naar kwaliteit zich zowel in het gebruik van specifieke produkten uit bepaalde streken – duif uit de Loire, Pauillac lamsvlees, kreeft uit de Oosterschelde, … – als in de seizoensgebonden odes aan versheid.

De lente is het favoriete jaargetijde van Thiery vanwege het overdadige aanbod aan jonge verswaren; de herfst vanwege de culinaire uitdaging van het jachtseizoen. Maar in elk seizoen probeert hij de ingrediënten in hun meest natuurlijke smaak op het bord te krijgen, daarbij geholpen door de kruiden die hij zelf kweekt, in de kruidentuin achter het provençaals terras.

Wie aan de wandel is geweest in de Oost-Vlaamse Leiestreek en na een bezoek aan Kasteel Ooidonk zin heeft in een afsluiter in stijl, hoeft alvast niet ver te lopen. In D’Hoeve “biedt de keuken vreugde en genot voor oog en tong. Uit de potten stijgt een lied op van geur en kleur en smaak, op uw bord gecomponeerd tot een symfonie van verlangen.”

Tot binnekort,

Thiery en Nicole